Оценка на бедността  През 2016 г. линията на бедност в

...
Оценка на бедността  През 2016 г. линията на бедност в
Коментари Харесай

Показаха каква е линията на бедност за Варна и региона

Оценка на бедността 

През 2016 година линията на беднотия в област Варна e 306.92 лева приблизително месечно на разположение от домакинство, при 308.17 лева за страната. Областта е на трето място, след областите Сливен (31.4%) и Пазарджик (28.2%), с най-голям условен дял на бедните - 26.6% от популацията на региона са били под прага на беднотия. Относителният дял на дамите, живеещи в риск от беднотия, е по-голям с 4.0 процентни пункта по отношение на относителния дял на мъжете, надлежно 28.6 и 24.6%. В съпоставяне с миналата година размерът на линията на беднотия в област Варна се понижава с 13.1%, а относителният дял на бедното население понижава с 1.2 процентни пункта.

Системата за обществена отбрана има значително значение за съкращаване на бедността. Данните за 2016 година демонстрират, че в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат останалите обществени прехвърляния (обезщетения, обществени и фамилни помощи и добавки), нивото на беднотия се покачва от 26.6 до 32.8%, или с 6.2 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите обществени прехвърляния нивото на беднотия нараства до 52.0%, или с 25.4 процентни пункта. Материални ограничения на семействата В общите индикатори за оценка на бедността са включени и субективни знаци, свързани с материални ограничения. Те демонстрират субективната оценка и персоналните настройки на лицата и семействата по отношение на опциите за облекчаване на обособени потребности и потребности. За оценка на материалните ограничения на семействата се употребяват девет въпроса, свързани с потреблението на съответни артикули и услуги. 

Най-голям брой лица в област Варна изпитват ограничавания във връзка с почивката отвън дома (64.6%), опциите да посрещнат непредвидени разноски (за наложителен ремонт на жилището или колата, замяна на пералня или ледник, ненадейно заболяване и др.) със лични средства (57.9%), както и да си разрешат ползване на месо, пиле или риба всеки втори ден (55.4%). Успоредно с това 4.7% от лицата не могат да си разрешат телефон, включително мобилен, 2.0% - пъстър тв приемник, 12.8% - автоматизирана пералня. 40.7% от лицата в семействата изпитват усложнения при заплащането в точния момент на разноските, свързани с жилището, а 53.9% от лицата се лимитират при отоплението на жилището си. През 2016 година 46.3% от популацията живее в тежки материални ограничения (ограничения в 4 от 9 показателя). 

Комбиниран индикатор 

Във връзка с поставените цели по основни области в тактиката " Европа 2020 " от проучването на приходите и изискванията на живот (EU-SILC) се пресмята смесен индикатор за регулярен мониторинг на напредъка на страните при осъществяване на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от беднотия, с материални ограничения и в семейства на безработни или с невисок интензитет на икономическа интензивност. Комбинирането на трите индикатора демонстрира, че през 2016 година 50.1% от популацията в област Варна, или 236.9 хиляди лица са били в риск от беднотия и обществено изключване. Стойността на индикатора понижава с 2.3 процентни пункта по отношение на 2015 година по-значително при мъжете - с 4.4 процентни пункта, спрямо дамите - 0.3 процентни пункта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР